PRÁCE MASÉRA

 

Pro mě je práce maséra poslání.  Myslím si, že pro práci maséra musí mít člověk talent, masáž není jen několik málo tahů, které se naučíme v některém z masérských kurzů.  To bohužel nestačí ani na nějakou relaxační masáž v soukromí. Často se setkávám s lidmi, kteří o sobě řeknou, že umí masírovat a chrlí na vás všechny super moderní a nesmyslné techniky, pomocí různých kamenů, přístrojů a jiných vymožeností, jak jinak, než stoprocentně podloženo východní filozofií a doloženo třiceti diplomy z dvou denních kurzů, které pořádají možná stejní odborníci, jako ti, kteří se diplomy honosí. To ale nejsou maséři, to jsou obchodníci. Když se konečně dostanete k tomu, že na vás dotyčný položí ruce, zjistíte, že vám mnohé doteky připadají nepříjemné, zbytečné, některé vás bolí, a přesto nevedou k odstranění vašich potíží.

Na druhou stranu, se setkáte s člověkem, který není masér a třeba jen z legrace vám položí ruce na ramena, a vy ucítíte příjemnou úlevu a uvolnění. To je u mě talent! To teplo z dlaní, upřímný cit, snaha vám pomoci. To se nedá naučit. Nejsou svaté ruce, co se modlí, ale ty, co pomáhají.  Mám skvělou zkušenost  s tím, když mě moje osmiletá dcera natře za krkem, při hře na masérku. Je to tam! Mám ještě dvě dcerky a ty mají prostě talent na jiné věci.

A když takto talentovaný člověk jde do kurzu a jde tam, protože má chuť se něco naučit a ne proto, že ho tam poslali na rekvalifikaci z pracovního úřadu, máme velkou šanci že se potkáme s dobrým odborníkem.

Masáž je prostě umělecké dílo, balet rukou, doteky sochaře, podepřené o talent, vědomosti a dlouholeté zkušenosti. Je to také kus psychologie, naše doteky vstupují do prostoru soukromí našich zákazníků.  Masér těžko pomůže někomu, kdo je svázaný vlastním mindrákem a stydí se za své tělo.

Náš úkol není je přesvědčit o tom, že jsou všichni dokonalí ani o čemkoli jiném. Masér musí vědět, cítit a vážit si lidského stvoření. Za každou vráskou, jizvou a jinou nedokonalostí nevidím něco odporného, ani odpudivého. Každé tělo vypráví svůj příběh, i to naše.

 Jan Kohout     

                                             

 

 

Dej mi dnes znamení, že si věnoval pozornost jakýmkoliv věcem, které jsem vytvořil a přines je způsobem, který nebudu očekávat, abych byl překvapen svou schopností jak umím prožívat tyto věci a udělej to tak, abych nepochyboval, že přicházejí od tebe.